09185988830
09185988831
تفاوت HDR با SDR
با تاکید فراوان می توان گفت HDR انقلاب و پیشرفتی بزرگ در تلویزیون های جدید می باشد!
در ادامه این مقاله این گفته را مورد موشکافی دقیق قرار خواهیم داد و صحت ادعا و یا عدم صحت آن را تایید خواهیم کرد. این فناوری که در سال 2016 وارد عرصه ی تلویزیون ها شد به کیفیت تصویر معنای دیگری بخشید و تلویزیون ها توانایی تولید صحنه های درخشان تر و با رنگ های گسترده تر را پیدا کردند. موارد و قابلیت های فراوانی در ارائه ی تصاویر با کیفیت بالا بر روی تلویزیون ها تاثیر گذارند که پس از Full HD بودن و یا فورکی بودن می توان به پشتیبانی از HDR و یا حالت استاندارد اشاره کرد.
محدوده ی دینامیکی در تصویر به چه معناست؟
قبل از مقایسه فناوری های HDR با SDR با هم لازم است اطلاعاتی در مورد محدوده ی دینامیکی داشته باشید تا با دید بازتر به سراغ معنی و مفهوم HDR و SDR بروید. در واقع هر یک از این حالت ها، حالت استاندارد و یا پیشرفته ی محدوده ی دینامیکی تصویر می باشند. در واقع Dynamic range یا همان محدوده ی دینامیکی، محدوده ی روشن ترین و تاریک ترین رنگ های به نمایش درآمده بر روی صفحه نمایش را مشخص می کند. هر چه این محدوده وسیع تر باشد، امکان مشاهده ی رنگ سفید کامل و مشکی مطلق با کیفیت بالاتر و واضح تر فراهم خواهد بود. در این حالت جزئیات تصویر با کیفیت بالاتری نمایان خواهند شد و هر صحنه ای با رنگ طبیعی خود بر روی نمایشگر ایجاد خواهد شد تا صحنه هایی طبیعی و کامل که بسیار شبیه به واقعیت اند را مشاهده نمایید. هر چه این محدوده ی دینامیکی وسیع تر باشد امکان دیدن تصاویر با جزئیات کامل تر فراهم خواهد بود و این امکان فراهم می باشد تا در محیط کاملا تاریک و یا با روشنایی بالا، جزئیات تصاویر نمایان باشند. تعریف کامل دو مفهوم موجود تا حدی راه را برای مقایسه ی کامل تر و دقیق تر باز خواهد کرد. پس در ادامه این دو مفهوم را تعریف خواهیم کرد.
معنای فناوری SDR
فناوری SDR که مخفف Standard Dynamic Range به معنای محدوده ی دینامیکی استاندارد است. این فناوری ایجاد و واکاوی تصاویر برای تعیین محدوده ی رنگی صحنه ها، رندرها و ویدئوها از منحنی استانداردی پیروی می کنند که در محدوده ی رنگی گاما گنجانده خواهند شد. این محدوده ی استاندارد طیف خاصی از رنگ ها را پشتیبانی خواهد کرد و شامل تمامی محدوده ی رنگی از تاریک ترین رنگ مشکی تا روشن ترین رنگ سفید نمی باشد. به علاوه در فضای رنگی ما بین این رنگ ها نیز گزینه هایی موجودند که به صورت کامل و دقیق بازخوانی و تولید نمی شوند.
معنای فناوری HDR
فناوری HDR نیز که مخفف عبارت High Dynamic Range است به معنای محدوده ی دینامیکی بالا می باشد. با وجود اینکه این عبارات سال هاست مورد استفاده قرار گرفته اند، اما اکنون در تلویزیون ها با معنی و کارایی متفاوت ظاهر شده اند. این بار با تعریف HDR صحبت از ابرداده هایی است که به همراه داده های اصلی ارسال خواهند شد. ابرداده های HDR در واقع اطلاعات اضافی هستند که به همراه داده های اصلی در سیگنال های ویدئویی ارسال خواهند شد. این داده ها تاثیر بالایی در نوع نمایش محتوا بر روی نمایشگر تلویزیون ها دارند. ابر داده ها در میان استانداردهای موجود از جمله HDR10 ، HDR10 + و Dolby Vision توزیع خواهند شد. توانایی تلویزیون و سطح HDR موجود است که مشخص می کند محتوای در حال پخش شامل چه جزئیاتی از تصویر باشد. توانایی تلویزیون در سطح های مختلف، محدوده ی رنگی متفاوتی را بر روی نمایشگر تلویزیون ها به همراه می آورد.
در این میان تلویزیون های بالا رده خودنمایی می کنند زیرا قادر خواهند بود فراتر از حد انتظار رنگ ها و صحنه ها را رمز گشایی کرده و تولید کنند. با این وجود فناوری HDR در تلاش خواهد بود تا هدف عالی را تحقق یابد. با این وجود تصاویری که ایجاد می شوند رنگ های گسترده ای را پشتیبانی خواهند کرد و رنگ های روشن را به صورت کاملا برجسته تولید می کنند که به هدف اصلی بسیار شبیه اند؛ با این وجود تلویزیون های بالا رده می درخشند. محدوده ی رنگی ایجاد شده و عدم ایجاد اختلال در رنگ های موجود در صحنه ها، نشان از توانایی بالای این فناوری در ایجاد رنگ ها و ایجاد محدوده ی دینامیکی بالا دارد.
نکته قابل توجه اینکه نتایج آزمایشات نشان می دهد که مقایسه ی دو تلویزیون با کیفیت تصویر متفاوت و با برخورداری از فناوری های HDR و یا SDR، تلویزیونی پیشتاز است که از فناوری HDR بهره می برد! در واقع در صورتی که حتی رزولوشن نمایشگر پایین تر باشد اما فناوری HDR کارایی خود را اعمال کند، تصاویر با وسعت رنگی بالاتر، شفاف تر و جزئیات دقیق تر به نمایش در خواهند آمد.
سه معیار اصلی موجود است که در هنگام نمایش تصاویر، تاثیر تکنیک های HDR و SDR بر روی صحنه ها را مشخص خواهد کرد. این معیارها شامل طیف گستره ی رنگی، عمق رنگ و محدوده ی دینامیکی می شوند.
تاثیر HDR و SDR بر روی طیف گستره ی رنگی
در واقع میزان محدوده ی رنگی که بر روی تلویزیون ها به نمایش درمی آید، به طیف رنگی بستگی داد که توسط نمایشگر پشتیبانی خواهد شد. با وجود این که برای ایجاد این محدوده رنگی گسترده نیاز چندانی به وجود فناوری hdr نیست، اما همکاری این فناوری و صفحه نمایش پیشرفته کمک می کنند تا نمایش طیف رنگی گسترده تر شود. حتی در صورتی که تلویزیونی از این فناوری پشتیبانی نکند قادر خواهد بود تمامی رنگ ها را به نمایش بگذارد، با این تفاوت که طیف رنگی ایجاد شده کوچکتر خواهد شد.
تضاد زمانی مشخص می شود که تصاویر در حال پخش از محدوده ی رنگی سرد و یا گرم به صورت یکدست انتخاب شوند. در بسیاری از مواقع فناوری HDR بر روی رنگ های سبز و قرمز تاثیر می گذارد و محدوده ی رنگی ایجاد شده بر روی نمایشگر را تحت تاثیر قرار خواهد داد. این ملاک ها نشان از تفاوت پایین طیف گستره ی رنگی در مدل هایی با پشتیبانی از HDR و یا فناوری SDR دارد.
با این تفاسیر در تلویزیونی که خود طیف وسیع رنگی را پشتیبانی کند، فناوری HDR با قدرت بالاتری خودنمایی خواهد کرد.
تاثیر HDR و SDR بر روی عمق رنگ
در عمق رنگی صحنه های به نمایش درآمده بر روی تلویزیون ها نیز وضعیت شبیه به طیف گستره ی رنگی است. با وجود اینکه HDR تفاوت فاحشی را در این بخش ایجاد نمی کند و این بار عمق رنگی نمایشگر است که این ویژگی را قوت می بخشد؛ اما باز هم تلویزیون هایی که از فناوری HDR پشتیبانی می کنند برنده خواهند بود. این فناوری کمک می کند تا عمق صحنه ها به صورت دقیق تر ایجاد شود. تنظیم دقیق میزان روشنایی و تاریکی رنگ ها کمک می کند تا حد فاصل رنگ ها به خوبی قابل تشخیص باشد. در این صورت گوشه های تیز نیز به نمایش در می آیند. این قابلیت برای مواردی که رنگ قرمز با شیب رنگی متفاوت وجود داشته باشد، کارایی دقیق تری را ارائه می دهد. از آنجایی که اکثر تلویزیون های موجود و تولید شده در حال حاضر از عمق رنگی 10 بیتی پشتیبانی می کنند وضعیت در تلویزیون هایی که از فناوری HDR بهره می برند، بهتر است.
تاثیر HDR و SDR بر روی محدوده ی دینامیکی
سرانجام، دامنه ی پویایی تصویر و یا همان محدوده ی دینامیکی را مورد بررسی قرار خواهیم داد. با دقت به این بخش، تلویزیون های HDR عمده تفاوت خود را نشان خواهند داد. نمایش کامل صحنه ها و روشنایی استفاده شده در آن ها و نقاط کاملا روشن تصویر در تلویزیون های مجهز شده به HDR در سطح بالایی قرار دارد. زمانی که با تلویزیونی مواجه هستید که دارای محدوده ی دینامیکی محدودی است، شاهد خواهید بود که برای نمایش و خرد کردن عناصر تاریک و روشن تصویر و قرار دادن آن ها در کنار یکدیگر، نمایشگر با مشکلاتی مواجه خواهد شد و بخشی از روشنایی و تاریکی صحنه ها که در تماس مستقیم با هم اند، از بین خواهد رفت؛ این ویژگی در تلویزیون هایی با فناوری SDR مشهود است.
اما این مشکل در تلویزیون هایی که دارای محدوده ی دینامیکی بالا هستند به چشم نمی آید و نمایشگر قادر خواهد بود هر دوی آن ها را به صورت همزمان به نمایش درآورد. بیشترین سطح روشنایی و در کنار آن نقاط کاملا تاریک تصویر در کنار یکدیگر ایجاد می شوند، بدون اینکه تاثیر رنگی بر یکدیگر داشته باشند. کنتراست یا تضاد رنگی بین اجسام تشکیل دهنده ی تصاویر با وجود این فناوری در سطح بالایی قرار دارد.
در نمایشگرهایی که از قابلیت HDR پشتیبانی می کنند، علاوه بر ایجاد صحنه های اصلی به صورت دقیق، سایه ها نیز کاملا واضح و با طیف رنگی کامل ایجاد خواهند شد و عمق موجود در تصاویر بیش از همیشه نمایان خواهد شد.
با توجه به اینکه دوربین های حرفه ای در حال حاضر به ثبت و ضبط تصاویر کمک می کنند، اما قادر نیستند جزئیاتی تا این حد دقیق از سایه ها و اوج روشنایی را ثبت کنند. در این شرایط است که اوج کارایی HDR خود را بروز خواهد داد و تصاویری حیرت بر انگیز را برای نمایش بر روی نمایشگر ایجاد خواهد کرد.
در صحنه های کاملا روشن، فناوری HDR بیشترین توانایی و کارایی خود را ارائه می دهد. زیرا در این گونه صحنه هاست که ممکن است روشنایی بالا بخشی از جزئیات تصویر را از بین ببرد و یا محو کند. با این وجود باز هم برنده ی واقعی در این بخش HDR است و فناوری منسوخ شده ی SDR بیشترین چالش را در مقابل فناوری نوظهور خواهد داشت.
در پایان!
با تاکید فراوان می توان گفت HDR انقلاب و پیشرفتی بزرگ در تلویزیون های جدید می باشد!
بار دیگر می توان این ادعا را تکرار کرد. در این پست ویژگی های SDR و HDR به صورت کامل مورد بررسی قرار گرفتند و تاثیراتی که می توانند بر روی کیفیت تصاویر به نمایش درآمده داشته باشند. افزایش کیفیت نمایشگرها و همچنین تولید محصولاتی با کیفیت تصویر 4K تا حدی در برتری بخشیدن به مدل های جدید تاثیر گذار بوده اند. اما فناوری HDR نیز با ایجاد محدوده ی دینامیکی وسیع تر و نامحدود این امکان را ایجاد کرده است که بر روی نمایشگرهای عریض تلویزیون ها، شاهد تصاویری زنده و با روشنایی و عمق مطلوب باشید.