09185988830
09185988831
آشنایی با تکنولوژی OLED
حتما هنگامی که به خرید یک تلویزیون جدید برای منزل یا محل کار خود فکر کرده اید، با اسامی مختلف و برند های متفاوت روبه رو شده اید.بی شک اکثر افراد با پنل های صفحه تخت مانیتورهای کامپیوتر، تلویزیون ها و گوشی های هوشمند و .. آشنا هستند. در این مقاله قصد داریم که بصورت مختصر و جامع شما را با تکنولوژی جدید OLED آشنا کنیم. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که تلویزیون های OLED نقطه عطف تلویزیون های جدید هستند و از آنجایی که از نظر زیست محیطی کم خطر می باشند ، بسیار مورد استقبال آحاد مردم قرار گرفته اند. علت این امر، عدم آزاد کردن گاز نیتروژن مانند سایر پنل های موجود می باشد. تلویزیون های OLED انعطاف پذیر هستند تا جایی که حتی می توان انواعی از آنها را ساخت که قابلیت رول شدن داشته باشند.
فناوری OLED چیست و چه مزایایی دارد؟
OLED ( Organic Light Emitting Diodes) ، دیودهای انتشار دهنده نور ارگانیک هستند که در واقع نمایشگرهای منحنی فوق العاده باریک و سبک با زاویه دید گسترده اند و دارای عملکرد بهتری نسبت به سایرفناوری ها از جمله LED و LCD می باشند. برای ایجاد تصاویر در تلویزیون نیاز به نورهای اصلی از جمله قرمز، سبز و آبی می باشد. اما در پنل های OLED هنگام عبور جریان الکتریسیته از مواد ارگانیک این رنگ ها به صورت مستقیم تولید می شوند. قابل ذکر است که در این تکنولوژی یک لایهی ارگانیک از جنس کربن بین دو صفحه از جنس فلز که نقش آند و کاتد را ایفا می کنند، قرار داده میشود. با اتصال جریان برق و عبور الکترونها از لایه کربن، برانگیخته شده و انتشار نور رخ می دهد. با توجه به اینکه لایهی میانی حاوی چه ترکیباتی باشد، رنگ نور تولید شده سبز، آبی یا قرمز خواهد بود در حالیکه سایر تکنولوژی های تلویزیون به طور مستقیم نور را به وجود نمی آورند. .به عنوان مثال در تلویزیون های LCD لامپهای فلورسنت یا LED تامین کننده نور پسزمینه هستند. بنابراین در OLED به علت عدم نیاز به نور پس زمینه ،از ضخامت پنل به مقدار زیادی کاسته شده و تلویزیونهایی وارد بازار شده اند که ضخامت ۴ - ۷ میلیمتر داشته که این امر باعث می شود که ضخامت آنها تقربیا به اندازه ضخامت یک گوشی هوشمند باشد. کاهش ضخامت بیشتر این پنل ها همچنان مورد توجه کمپانی های سازنده است.
مهمترین مزیت OLEDها آن است که هر پیکسل نور را بصورت کاملامستقیم منتشر میکند یعنی هر پیکسل بطور منفرد و مستقل با خاموش شدن میتواند رنگ سیاه تقریبا مطلق را به وجود آورد . که این ویژگی موجب ایجاد وضوح و کنتراست فوق العاده بالا در این پنل ها می گردد . اما در LCD ها نور پیکسلها به تنهایی کنترل نمی شود و در حقیقت چند پیکسل بصورت گروهی کنترل میشوند. در واقع نمایشگرهای OLED زمان نمایش تصویر سیاه کاملا سیاه دیده می شوند اما در نمایشگرهای LCD در زمان نمایش تصویر سیاه ، به دلیل تابش نور پس زمینه تصویری خاکستری به نمایش می گذارند.
مقایسه تصویر سیاه رنگ در دو نمایشگر اولد (سمت چپ) و ال سی دی ( سمت راست)
از دیگر ویژگی های تلویزیون های OLED می توان به ثابت نبودن مصرف انرژی در آنها اشاره کرد. بدین معنا که در هنگام نمایش رنگ سیاه ، پیکسل های مربوط به آن خاموش می شوند در نتیجه توسط این پیکسل های خاموش انرژی مصرف نمیشود وبسته به اینکه چه محتوایی توسط آنها نشان داده شود، مصرف انرژی متغیر خواهد بود و نتیجه این که مصرف برق کاهش یافته و به دنبال آن گرمای تولید شده نیز کاهش می یابد. در حالیکه در تلویزیون های LCD ، مصرف برق ثابت می باشد چون هر پیکسل مستقل کار نمی کند و در عین حال برای نمایش تصویر به نور پس زمینه نیاز است که با بیشترین حد در حال تابش است هر چند تصویر نمایش داده شده تاریک یا سیاه باشد.
تلویزیون های OLED عرضه شده به بازار دارای رزولوشن یا وضوح 4K و HDR می باشند. رزولوشن 4Kیا به عبارت دیگر، اولترا اچدی (Ultra HD) دارای ۸ میلیون پیکسل هستند ، بنابراین از رزولوشنی ۴ برابر بیشتر از پانل های فول اچدی برخوردار می باشند. HDR بیان کننده عمق رنگ ها می باشد و جزئیات بیشتری را در تصاویر نمایان می کند. بنابراین برخورداری از این تکنولوزی در نمایشگرهای OLED تاثیری شگرف در آنچه بیننده می بیند، خواهد داشت که این امر باعث محبوبیت دو چندان نمایشگرهای OLED می شود.
زاویهی دید (Viewing Angle) در تلویزیونها نسبت به سایر دستگاههای دارای نمایشگر مانند گوشی تلفن همراه دارای اهمیت وِیژه ای است که این امر تاثیر بسزایی در انتخاب کاربرها دارد؛ زیرا برخلاف تبلت و تلفنهای هوشمند که دستگاه شخصی محسوب می شوندو اغلب فقط یک کاربربا زاویه دید مشخص به انها نگاه می کند، تلویزیونها معمولا توسط افراد متعدد و از زوایای دید متفاوت تماشا می شوند. زاویهی دید بهتر و گسترده تر در حدود 180 درجه از ویژگی هایی است که تلویزیونهای OLED در آن منحصربفرد هستند و با سایر نمایشگرها اختلاف زیادی دارند. برای بیان تأثیر تغییر زاویهی دید بر کیفیت تصاویر ، سه عامل «کاهش روشنایی» ، «تغییر رنگ»، و «کاهش عمق رنگ مشکی» مورد سنجش قرار می گیرند. در بررسی های بعمل آمده، هر سه مورد فوق، در پنل های OLED در اثر جابجایی زاویه دید ، کمترین تغییر را از خود نشان داده اند.
با توجه به مطالبی که ارائه شد، تکنولوژی OLED می تواند یکی از هیجان آورترین دستاوردها در زمینه نمایشگرها باشد ؛ زیرا دارای خصوصیات یک تلویزیون خارق العاده شامل نازک بودن و وضوح بی نظیرتصویر، و مصرف بهینه انرژی را دارا می باشد.
این پنل ها سرعت پاسخدهی بالایی در مقایسه با LCDها دارند .بعضی سازندگان ادعا کرده اند که OLEDها تا 1000 برابر سریع تر از سایر تلویزیون های صفحه تخت عمل می کنند. علاقمندان به تماشای فیلمهای سینمایی در منزل ، بینندگان مسابقات مهیج ورزشی و طرفداران بازی های رایانه ای، عاشق تلویزیون های OLED شده اند . زمان پاسخدهی سریع ، احتمال بروز اشکالاتی مانند تیره و مات شدن صحنه در تصاویر سریع را در این تلویزیون ها ، به صفر رسانده است.
فناوری OLED به دوگروه تقسیم میشود :
1.White OLED
2.RGB OLED
3.White OLED ها دارای پیچیدگی بیشتری هستند و عناصر رنگهای اصلی سبز و آبی و قرمز با هم ترکیب شدهاند و هنگامیکه جریان الکتریسیته از آنها عبور میکند، نور سفید ایجاد میکنند. این نور سفید از فیلتر رنگی عبور داده می شود تا عناصر پیکسل های قرمز، سبز و آبی مجددا تولید شوند. ساخت این نوع نمایشگرها کم هزینه تر بوده و امکان تولید نمایشگر با اندازه ای گوناگون را فراهم میکند. در حالیکه در دسته دوم یعنی RGB OLED مانند سایر تلویزیونها، هر پیکسل خود شامل زیر پیکسلهای سبز، قرمز و آبی می باشد.
کارخانجات تولید کننده OLED:
نخستین بار، تکنولوژی تلویزیون های OLED در سال ۲۰۱۳ درویترین فروشگاههای Samsung و LG به چشم خورد. اما سامسونگ توجه زیادی را به سمت تولید آن در سایزهای کوچک برای گوشی های هوشمند نیز معطوف کرده است . هم اکنون شرکت های دیگری از جمله سونی و پاناسونیک نیز در زمره ارائه دهندگان تلویزیون های OLED بصورت انبوه می باشند.
معایب تلویزیون های OLED
ساخت تلویزیونهای اولد بسیاردشوارمی باشد و به همین علت قیمت آنها بسیار گران است. به همین علت تلویزیون های اولد در سایزهای بالاتر از ۵۵ اینچ تولید میشوند.امروزه با پیشرفت فناوری ساخت این پنل ها ، قیمت آنها نسبت به گذشته بسیار کاهش پیدا کرده است و احتمالا در آینده شاهد روند کاهشی قیمت آن خواهیم بود.
از معایب دیگر پنلهای OLED، وجود پیکسلهای آبی رنگ مزاحم در آنها است. علت آن خراب شدن ماده ارگانیکی است که برای تولید نور آبی رنگ در پنل ها مورد استفاده قرار می گیرد.، در مقایسه با موادی که برای تولید نور زرد و قرمز استفاده می شوند. کوتاهی عمر این مواد موجب میشود تابعد ازگذشت زمان تعادل رنگ تلویزیونهای اولد با مشکل مواجه شود. البته این قضیه به لحاظ تئوری مطرح شده و با توجه به گذشت حدود شش سال از ارائه این نمایشگرها به بازار، هنوزگزارشی مبنی بر از کاهش یا زوال نور آبی در تلویزیونهای OLED مشاهده نشده است.
از دیگر اشکالات تلویزیون های OLED میتوان به کالیبره نبودن رنگ های آنها اشاره کرد. بدین معنی که اگر دو تلویزیون OLED از یک برند و مدل همانند را مورد بررسی قرار دهید، درخواهید یافت که دقت رنگ های پیش فرض آن ها با هم متفاوت است.
مواردی که رعایت آنها می تواند موجب افزایش عمر تلویزیون های OLED شود:
1- قابل ذکر است که رسیدن آب به این نمایشگرها می تواند آسیب های جدی به انها وارد کند.
2- به دلیل باریک بودن آنها ، مراقبت ویژه ای نیاز دارند زیرا وارد شدن ضربه هرچند ضعیف می تواند خسارات قابل توجهی به تلویزیون وارد کند. حتی در زمان تمیز کردن از پارچه کاملا نرم استفاده شود و از بکارگیری مواد شیمیایی و پاک کننده ها جهت تمیزکاری دستگاه دوری شود .
3-از قرار دادن دستگاه در معرض نور مستقیم آفتاب جلوگیری به عمل آید.
4- از قرار دادن تلویزیون در مکانهای سرد یا گرم اجتناب شود و از تغییرات آب و هوایی که تلویزیون در آنجا قرار دارد ممانعت بعمل آید.
5-بهتر است تلویزیون را طوری قرار دهید که تهویه هوا از محل سوراخ های تعبیه شده بخوبی صورت گیرد.
6-توصیه میشود قبل از نصب و راه اندازی دستگاه، دستورالعمل های موجود در دفترچه راهنما را بخوبی مطالعه نموده و بکار گیرید.
7-با توجه به نوسانات ولتاژ برق شهری، تاکید می شود از محافظ مناسب وسائل الکترونیکی استفاده نمایید.